Lucas Paemen

Kunstschilder uit Gavere
met een brede kijk op de wereld

Lucas Paemen werd geboren in Leuven op 13 maart 1945, genoot een technisch-wetenschappelijke opleiding en bekleedde verscheidene functies in industrie, toerisme, luchtvaart en automobielsector.


Gedreven door de artistieke genen die hij meekreeg van beide ouders volgde hij na zijn beroepsloopbaan een opleiding aan de Kunstacademie in Gent.

Lucas duidt hoe een groot deel van zijn werk tot stand komt:

Een probleemstelling ontwikkelt zich in je geest, neemt allerlei vormen aan, ontplooit zich. Je verandert je gezichtspunt, voegt elementen toe of laat ze net weg, om dan uiteindelijk tot een voorstelling te komen die de toeschouwer aanzet tot nadenken.

Figuratieve werken krijgen soms een abstracte toets, waarbij het kleurgebruik en de compositie samen intrigeren en gemengde gevoelens opwekken.

Lucas werkt dikwijls op basis van foto’s of fotografische elementen, soms met een computeraanpassing om het beeld te realiseren waar hij naar zocht.

De kunstenaar is begaan met sociaal-maatschappelijke problematieken. Deze worden soms zeer direct voorgesteld in metaforische werken. Bijvoorbeeld ‘Help Ik Leef‘, een reeks werken over de leefwereld van ouderlingen in rust- en verzorgingstehuizen.

Lucas was ook de anonieme kunstenaar achter de werken van telenovelle David. In deze televisieserie (productie Erwin Provoost, scenario Hugo Van Laere) ontpopt het hoofdpersonage zich tot een begenadigd kunstschilder.

Deze website gebruikt kleurrijke cookies om de site goed te laten werken en bezoekers te tellen. Er worden geen persoonlijke gegevens bijgehouden.